ROŠTILJ

Pitali ste nas…

ROŠTILJ > Šta je to što treba da znate o pripremi mesa za roštilj?

Blog post 3 – roštilj

ROŠTILJ

ROŠTILJ - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRIPREMI MESA ZA ROŠTILJ

ROŠTILJ je popularna metoda kuvanja koja uključuje pečenje mesa, ribe ili povrća na otvorenom plamenu. U njoj su vekovima uživali ljudi širom sveta i postala je glavna komponenta kuvanja na otvorenom. Evo saveta šta sve treba da znate o pripremi roštilja.

Prvi korak u pripremi za roštilj je odabir prave opreme. Biće vam potreban roštilj, bilo na ugalj ili gas, i set pribora za rukovanje hranom. Možda ćete želeti da investirate u termometar za meso kako biste bili sigurni da je vaše meso kuvano na odgovarajućoj temperaturi.

Zatim pripremite hranu koju ćete peći na roštilju. Ovo može uključivati mariniranje mesa ili povrća u ukusnom sosu, začinjavanje omiljenim biljem i začinima ili jednostavno premazivanje uljem da se spreči lepljenje.

ROŠTILJ - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRIPREMI MESA ZA ROŠTILJ


Kada su vaša oprema i hrana spremni, vreme je da počnete sa pečenjem na roštilju. Uverite se da je vaš roštilj prethodno zagrejan na odgovarajuću temperaturu pre nego što dodate hranu. Takođe treba da pažljivo pratite hranu dok se peče kako biste sprečili zagorevanje ili nedovoljno pečenje.

Na kraju, kada završite sa pečenjem mesa, skinite je sa roštilja i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja. Ovo će omogućiti preraspodelu sokova, što će rezultirati ukusnijim obrokom.
U zaključku, priprema za roštilj uključuje odabir prave opreme, pripremu hrane, pečenje na roštilju do savršenstva i puštanje da se odmori pre serviranja. Uz ove savete, moći ćete da napravite ukusna i nezaboravna jela za svoje prijatelje i porodicu.

Mariniranjem mesa možete da  poboljšate ukus mesa koje je prirodno suvo ili ima slabije izražen ukus. Marinada obično sadrži kisele sastojke (npr. limunov sok ili sirće), koji razgrađuju proteine u mesu, omekšavaju ga i vlaže.

Šta sadrži dobra marinada?

Dobra marinada sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina, (sok od citrusa, sirće, vino), crni luk (beli luk, crveni luk, crni luk), sveže ili sušeno bilje, šećer za balansiranje ukusa i so za poboljšanje. Među najčešće korišćenim sastojcima u marinadama su: soja sos, bela i crna vina, Ljuti začini (čili, različite vrste bibera, tabasco sos…), koji svakoj marinadi dodaju potrebnu oštrinu. Takođe, mogu se koristiti i narendane korice citrusa (limun ili pomorandža), senf, šećer…

Za mariniranje meso u posudi mora biti potpuno prekriveno marinadom, tako da treba koristiti posude odgovarajuće veličine (staklene, keramičke ili plastične) koje stavljamo u frižider tokom mariniranja.

Za mariniranje je najbolja plastična kesa, jer nam je zbog svoje praktičnosti potrebno manje marinade i manje prostora u frižideru. Čvrsto zatvorite kesu sa mesom i pritisnite sa svih strana da se marinada dobro rasporedi po mesu, pa je stavite u frižider i okrenite je nekoliko puta.

Za više informacija o opremi pročitajte naš blog post > Roštiljanje i oprema.